Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Μιχελάκης:Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα

"Δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η κυβέρνηση νέες αυξήσεις φόρων και νέα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Τέτοια μέτρα - όπως κατ’ επανάληψη έχει πει ο Πρωθυπουργός - δεν πρόκειται να υπάρξουν" τονίζει ο Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κεφάλαιο".

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την περίοδο μετά τον Ιούλιο του 2014 ο υπουργός Εσωτερικών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "από τη στιγμή που τηρούμε τις δεσμεύεις μας θα τηρήσουν και οι εταίροι μας τις δικές τους. Τόσο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό όσο και για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους".

Ερωτηθείς για τη διαθεσιμότητα, ο κ. Μιχελάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ισχύσει η ίδια δεξαμενή  σε επόμενες φάσεις. "Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην φάση της κινητικότητας και του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Όμως για να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες  σε συγκεκριμένους δήμους είναι υπερστελεχωμένες και ποιες όχι, αλλά και ποιοι δήμοι σε σχέση με κάποιους άλλους έχουν πλεονάζον προσωπικό", επισημαίνει.

Στην ερώτηση, εάν φοβάται ότι οι πλειστηριασμοί θα φέρουν το «ατύχημα», ο κ. Μιχελάκης, υπογραμμίζει: "Κανένας δεν υποστηρίζει μια  γενική και πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Κάτι τέτοιο άλλωστε - εάν έβγαιναν δηλαδή αυτή τη στιγμή σχεδόν 100.000  σπίτια στο σφυρί -  δεν θα συνέφερε κανένα. Ούτε τις τράπεζες, ούτε τους συνεπείς δανειολήπτες, ούτε γενικότερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε κραχ στην αγορά ακινήτων με δυσμενείς  συνέπειες για όλους"

"Σε κάθε περίπτωση πάντως,  η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν μπορεί να αφορά το σπίτι του φτωχού, του άνεργου και αυτού που αντικειμενικά  είναι σε αδυναμία  να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι λοιπόν αυτός ο προσανατολισμός", προσθέτει.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα χειρίζεται το 90% των παράνομων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. "Και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αντέξει ούτε να το αντιμετωπίσει μόνη της.  Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους - και τους έχει θέσει το θέμα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας - αφού εμείς ανταποκρινόμαστε στις δικές μας υποχρεώσεις, να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Δεν μπορεί το κριτήριο της πρώτης εισόδου, να είναι το κριτήριο για την εξέταση των θεμάτων ασύλου, όπως προβλέπει το Δουβλίνο 2.  Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σύστημα  επαναδιανομής, στη βάση του οποίου οι λαθρομετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επαναπατριστούν, να μοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την έκταση,  το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε μιας. Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων, ιδίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες της  οικονομικής κρίσης, δεν αντέχει άλλο. Καμία κοινωνία δεν θα άντεχε άλλο", αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...